Φυσικοθεραπεία Τσαμουρτζής Δημήτριος

Τι να περιμένω στην πρώτη συνεδρία?

Στην πρώτη μας συνάντηση στο φυσικοθεραπευτήριο πρωταρχικός μας στόχος είναι να σας γνωρίσουμε, να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε το πρόβλημά σας όσο καλύτερα γίνεται. Για το λόγο αυτό παίρνουμε ένα λεπτομερές ιστορικό του προβλήματος το οποίο σας οδήγησε σε εμάς, αλλά και της γενικότερης κατάστασης της υγείας σας. Έπειτα κάνουμε μια αξιολόγηση-εξέταση. Μελετούμε τις σχετικές εξετάσεις που ενδεχομένως έχετε( μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφίες κλπ). Επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό. Κατόπιν, και αφού σας εξηγήσουμε τι ακριβώς πιστεύουμε ότι σας συμβαίνει, θέτουμε τους στόχους μας και ξεκινάμε τη θεραπεία.

Θα δω βελτίωση από την πρώτη συνεδρία?

Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι να βελτιώσει τα συμπτώματά μας και ειδικά τον πόνο, όσο ταχύτερα γίνεται. Πολλές φορές η βελτίωση είναι αισθητή ήδη από την πρώτη συνεδρία. Ο πόνος μειώνεται, το εύρος κίνησης αυξάνεται, η λειτουργικότητα βελτιώνεται. Κάποιες φορές πάλι η βελτίωση αργεί περισσότερο και αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, από την ηλικία, τη φύση της εργασίας ή του σπορ, τη φυσική κατάσταση, τη γενικότερη υγεία του ασθενή.

Θα πονέσω?

Σε κάθε μας θεραπεία, σε κάθε πρόβλημα, ο βασικότερος στόχος μας είναι η ανακούφιση του πόνου. Υπάρχουν όμως κάποια περιστατικά στα οποία ο στόχος επιτυγχάνεται μέσα από τον πόνο, όπως για παράδειγμα η αποκατάσταση του εύρους κίνησης μιας δύσκαμπτης άρθρωσης. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε πάντα τα όρια του πόνου κάθε ασθενή και προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τον λιγότερο δυνατό πόνο.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω φυσικοθεραπεία?

Πολλοί ασθενείς μας ρωτούν συχνά πότε πρέπει να κάνουν φυσικοθεραπεία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση. Κάθε πρόβλημα είναι διαφορετικό, κάθε οργανισμός ξεχωριστός με τις ιδιαιτερότητες του( ηλικία, εργασία, αντοχή κλπ). Το πότε λοιπόν εξαρτάται και διαφέρει κάθε φορά.

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία φυσικοθεραπείας?

Η διάρκεια μιας συνεδρίας ποικίλει και είναι συνέπεια πολλών παραμέτρων. Πρώτα από όλα μετρά η φύση και η σοβαρότητα του προβλήματος. Έπειτα είναι η φυσική κατάσταση και αντοχή του ασθενή, η ηλικία του, το φύλο, το σωματικό του βάρος. Όλα αυτά θα καθορίσουν την διάρκεια της θεραπευτικής συνεδρίας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα ανεξαρτήτως διάρκειας.

Συνεχίζω τις ασκήσεις και μετά τη θεραπεία? Για πόσο?

Η άσκηση είναι ο ιδανικός τρόπος για να μένει κανείς ενεργός και δραστήριος. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει πάντοτε και ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο. Οι ασκήσεις είναι δυναμικές και αλλάζουν όσο αλλάζει και η κατάσταση της υγείας μας. Έτσι ακόμη και μετά το τέλος των συνεδριών μας, οι ασκήσεις συνεχίζονται. Είμαστε πάντοτε σε επαφή, σας παρακολουθούμε αλλάζοντας το είδος των ασκήσεων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο και μέχρι να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες.    

Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των συνεδριών?

Η συχνότητα των συνεδριών εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνθρωπο και από την πάθησή του. Πολλές φορές αποφασίζουμε στο τέλος μιας συνεδρίας για την επόμενη και μεταβάλλουμε το πρόγραμμα ανάλογα με την πορεία της αποκατάστασης. Τα πάντα προσαρμόζονται γύρω από τις ανάγκες του καθενός από εσάς.