Φυσικοθεραπεία Τσαμουρτζής Δημήτριος

Το ανθρώπινο πόδι είναι φτιαγμένο από 26 οστά και δεκάδες μύες, συνδέσμους και τένοντες. Όλες αυτές οι δομές συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και μας παρέχουν σταθερότητα και ελαστικότητα κατά την όρθια στάση και τη βάδιση.

 Τα πόδια μας καθημερινά καταπονούνται και δέχονται τεράστιες πιέσεις κατά την βάδιση και το τρέξιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των δομών και της ισορροπίας αυτών και κατά συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων όπως άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, διάστρεμμα, τενοντοπάθεια αχίλλειου τένοντα, πτώση μετατάρσιου, βλαισός μέγα δάκτυλος (κότσι), πόνο στην κνήμη, κατάγματα κοπώσεως, νευρίνωμα Morton, θλάσεις, ρήξεις μηνίσκου.

 Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αλλοιώσεις προκαλώντας πόνους στη μέση και τη σπονδυλική στήλη, τα ισχία και τα γόνατα.

 Επίσης η ανατομία του ποδιού δεν είναι πάντοτε άρτια με συνέπεια τη δημιουργία αλλοιώσεων όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, άκαμπτα πόδια, μειωμένη ελαστικότητα. 

 ΤΙ ΕΙΝΑΙ

 Όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν, να αξιολογηθούν και να αποκατασταθούν με τη χρήση ενός ψηφιακού πελματογράφου.

 Ο πελματογράφος είναι μια πλατφόρμα με χιλιάδες αισθητήρες. Η πλατφόρμα αυτή είναι συνδεδεμένη με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος μέσω ενός ειδικού λογισμικού μετρά και καταγράφει τις πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα τόσο στην στάση όσο και στη βάδιση, υπολογίζει την κατανομή του βάρους, τον τύπο και το χρόνο βάδισης, την μετατόπιση του κέντρου βάρους και πολλές άλλες παραμέτρους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Κατ’αρχήν συλλέγουμε όλα τα σωματωμετρικά χαρακτηριστικά του ασθενή, βάρος, ύψος. Παίρνουμε ένα πλήρες ιστορικό για να διαπιστώσουμε άλλες παθολογίες που μπορεί να μας ενδιαφέρουν, πχ διαβήτης. Από το ιστορικό παίρνουμε και πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στην κατασκευή των ορθοτικών πελμάτων, δραστηριότητα, ανισοσκελία, τραυματισμός κ.α.  Κάνουμε μια λεπτομερή αξιολόγηση του ποδιού του ασθενή, παρατηρούμε και διαπιστώνουμε αν έχει προβλήματα όπως σκολίωση, ανισομετρία κ.α. που μπορεί να μεταβάλλουν τον τρόπο που στέκεται και βαδίζει.

 Έπειτα περνάμε στο πελματογράφημα. Η αξιολόγηση έχει δύο φάσεις, την στατική και την δυναμική.

– Στατική: ο ασθενής απλά στέκεται πάνω στην πλατφόρμα και με τα δύο του πόδια ταυτόχρονα.

-Δυναμική: ο ασθενής περπατά πάνω στην πλατφόρμα ελεύθερα άλλα και σε γρήγορο ρυθμό.

Η αξιολόγηση είναι απλή και ανώδυνη. Είναι απολύτως ασφαλής, δεν έχει ακτινοβολία, αφορά όλες τις ηλικίες που είναι σε ικανότητα βάδισης και η όλη διαδικασία διαρκεί 20’ με 30’.

 Από τα δεδομένα που θα καταγράψει ο πελματογράφος κατασκευάζονται ειδικά πέλματα (πάτοι) τα οποία αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία του ποδιού, ανακουφίζουν και προστατεύουν από περαιτέρω τραυματισμούς.

 Το πελματογράφημα και τα ορθωτικά πέλματα είναι πολύ σημαντικά σε αθλητές αλλά και σε μικρά παιδιά γιατί μπορούν και προλαμβάνονται τραυματισμοί και μυοσκελετικές αλλοιώσεις όπως η σκολίωση.